24 mei 2023
Bij een openstaande vacature wil je de ideale kandidaat vinden, maar door gebruik te maken van een goede functietitel vindt de ideale kandidaat jou! Een functietitel is namelijk dé blikvanger van je vacature en moet potentiële kandidaten verleiden om zich verder in de vacature te verdiepen. Toch gebeurt het nog te vaak dat bedrijven de plank misslaan door een verkeerd gekozen functietitel bij hun vacature te plaatsen. In deze blog 5 tips die ervoor zorgen dat jou dit niet overkomt en dat jij de perfecte functietitel bij je vacature plaatst.
Bij het plaatsen van een vacature moet je weten wat je in een potentiële nieuwe medewerker zoekt. Dit klinkt logisch, maar hier wordt soms toch nog te weinig rekening mee gehouden. Je moet duidelijk hebben wie je met de vacature wil aantrekken en specifiek deze personen aanspreken. Dit doe je door de functietitel van je vacature helder, concreet en transparant te formuleren. Zo bereik je écht alleen de mensen die je wil bereiken. Dus geen ‘Communicatieadviseur’, maar een ‘Interne Communicatieadviseur’. Geen ‘Marketeer’, maar een ‘Content Marketeer’. Blijf weg van algemeenheden: Hoe specifieker en concreter, hoe beter. Een vacature voor iedereen is een vacature voor niemand.
De functietitel bij je vacature moet de lading van de vacature dekken. Als je in je functietitel rept dat je een Marketeer zoekt, maar deze persoon in de praktijk hoofdzakelijk met e-mailmarketing bezig is, dan kun je de functietitel beter wijzigen naar ‘E-mail Marketeer’. Zo voorkom je teleurstelling aan twee kanten en trek je de mensen aan die je aan wil trekken. Ook het toevoegen van termen als specialist, expert of manager kunnen zinvol zijn als dit is wat je verwacht van een potentiële medewerker in de openstaande vacature. Dit geldt ook voor het benoemen van de gevraagde werktijd in de functie: fulltime of parttime? De functietitel bij de vacature moet een samenvatting van de vacaturetekst vormen.
Om ongeschikte kandidaten in een vroeg stadium uit te filteren is het nuttig om het benodigde ervaringsniveau voor je openstaande functie te benoemen. Als je een ervaren CRM Marketeer zoekt, dan wil je niet dat er onervaren kandidaten op je vacature solliciteren. Dit kun je voorkomen door de functietitel van je vacature te wijzigen naar ‘Senior CRM Marketeer’. Hetzelfde geldt natuurlijk als je iemand met een lichter profiel zoekt. Dan zou je deze vacature kunnen omdopen tot ‘Junior CRM Marketeer’. Zodoende weten kandidaten exact waar zij op solliciteren en kunnen zij zelf ook beter inschatten of zij geschikt zijn voor deze vacature.
Als je na de bovenstaande stappen denkt een goede functietitel aan je vacature te hebben gegeven, is het nog altijd geen overbodige luxe om dit ook statistisch te checken. Met hulptools als Google Jobs, Google zoekwoordplanner en LinkedIn kun je achterhalen welke functietitels goed scoren in het werkveld waarin jij personeel zoekt. Welke gerelateerde functietitels genereren de meeste clicks en zorgen voor de gewenste conversie? Daarnaast helpt het om met schaduwtitels te werken en A/B-testen uit te voeren om tot het beste resultaat te komen. Soms is het namelijk ook gewoon een kwestie van proberen tot je de perfecte functietitel voor je vacature hebt gevonden, maar daarbij is het dan wel zaak om de resultaten van je probeersels goed te monitoren.
Tot slot is het een gevaar om te veronderstellen dat de taal die er intern op de werkvloer wordt gesproken voor iedereen begrijpelijk is. Voorkom onduidelijkheden in je vacaturetitel door - voor vakmensen - alom bekende termen te gebruiken en verval niet in jargon dat alleen bij jullie op de werkvloer gebruikelijk is. Zo voorkom je dat je onnodig geschikte kandidaten uitsluit.
Ben jij op zoek naar een professional op het gebied van marketing, digital, communicatie of data voor jouw team of organisatie? Neem contact op en wij helpen je graag!
Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.