12 juli 2023
In deze tijden wil iedere organisatie het beste talent voor zich winnen. Eén belangrijk element dat je in de werving kunt inzetten is de vacaturetekst. Het geeft je de mogelijkheid te vertellen wat je te bieden hebt en waarom jouw organisatie de beste keuze is. Belangrijk is om je daarbij te verplaatsen in de ‘ideale kandidaat’. Voordat je de vacaturetekst maakt doorloop je de ‘candidate journey’. Dit helpt je te verplaatsen in je ideale kandidaat bij het schrijven van de beste vacaturetekst. Hoe je dat doet? Daarvoor delen we in deze blog 7 tips.
Tip 1: Bepaal voor wie je schrijft
Wie is jouw ideale kandidaat? Over welke kennis moet deze kandidaat beschikken?
En waar loopt jouw kandidaat warm voor? Bij We Know People maken we samen met jou een candidate persona om zo jouw ideale kandidaat een naam en gezicht te geven. Door je perfecte kandidaat op papier te beschrijven weet je precies hoe je hem of haar het beste kunt bereiken én verleiden om te solliciteren op jouw vacature. Het is belangrijk dat je daar ook je schrijfstijl op aanpast. Hoe spreekt iemand? Welke woorden gebruiken ze? Deze verwerk je in de vacaturetekst. Tevens kunnen kandidaten aan de schrijfstijl zien wat voor type organisatie het is en of deze ‘tone of voice’ bij ze past. Kandidaten begrijpen en onthouden je boodschap beter als je spreekt in ‘hun taal’, maar wees ten alle tijden authentiek!
Tip 2: Kies de juiste functietitel
Het kiezen van een duidelijke en heldere functietitel is een kunst. Dit is het belangrijkste onderdeel van de vacature, want daar zoeken kandidaten op. Op basis hiervan bepaalt een kandidaat of ze de vacaturetekst zullen lezen. Daarnaast zorgt een perfecte vacaturetitel er ook voor dat je beter wordt gevonden in de zoekresultaten. Kies dus voor heldere en bekende functietitels en wees specifiek. Functietitels als ‘Marketing Ninja’ of ‘Creatieve Duizendpoot’ geven niet aan wat het voor een functie is. Wees duidelijk. Gebruik in plaats daarvan de functietitel ‘Online Marketeer’ of ‘Grafisch Designer’. Zo weet je zeker dat de juiste kandidaten solliciteren op jouw vacature. Nog beter is om er ook bij te vermelden of het om een junior, medior of senior functie gaat. Zoals een ‘Medior Content Specialist’ of ‘Senior Campaing Manager’.
Tip 3: Schrijf een pakkende intro
Een sterke intro is heel belangrijk om kandidaten te overtuigen verder te lezen. We hebben een korte aandachtsspanne en er is veel aanbod, dus de beslissing om verder te lezen wordt al in een ‘split second’ gemaakt. Houd het dus kort en bondig. Na de functietitel is het ook hier belangrijk om duidelijk je ideale kandidaat te noemen.
Tip 4. Zorg voor een korte en bondige tekst
Houd de vacature overzichtelijk en scanbaar. De kandidaat moet in een oogopslag kunnen zien wat de functie inhoudt en welke vaardigheden er worden gevraagd. Maak gebruik van kopjes, korte alinea’s en opsommingen. Het is niet de bedoeling dat je een lange lijst met ‘bullet points’ gebruikt waarin je de taken omschrijft. Dit leest niet prettig en de kans dat geïnteresseerden afhaken is daardoor groot. Benoem alleen de belangrijkste kwalificaties. Laat de vacaturetekst vervolgens nalezen door een medewerker in je organisatie met dezelfde functie en/of iemand binnen de organisatie die binnen de doelgroep van de vacaturetekst past. Zo kun je nagaan of de tekst aansprekend en volledig is.
Tip 5 Stel niet te hoge eisen
Wees je bewust van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij het opstellen van het functieprofiel. Houd het eisenpakket beperkt, anders wordt het erg lastig de juiste kandidaten te vinden. Die kiezen dan liever voor een partij waar de eisen minder hoog zijn. Bedenk daarom goed of het lijstje met competenties en kwaliteiten die je hebt opgesteld realistisch is. Zijn er competenties die je makkelijk kunt aanleren en zijn alle kwalificaties wel nodig? Misschien is er wel een andere manier om bepaalde zaken op te lossen. Kijk daarom kritisch naar het taken- en eisenpakket. Het is het moment om voor efficiëntie te kiezen, door bepaalde zaken uit te besteden bijvoorbeeld.
Tip 6. Voorkom vaagheden en clichés
Het was een ‘hot topic’, het benoemen van clichés en jargon in vacatureteksten. Bij We Know People zien we dit nog steeds regelmatig voorbijkomen. Toch adviseren wij om dit zoveel mogelijk te voorkomen, want vaak is het niet duidelijk wat er precies mee bedoeld wordt. Beschrijf helder en concreet wie je zoekt. Vermijd termen zoals ‘hands-on’ of ‘flexibel’, want het zijn brede begrippen die door iedereen anders geïnterpreteerd kunnen worden. Een andere term is ‘marktconform salaris’. In deze tijd wordt het steeds belangrijker om specifiek te zijn in het salaris. Benoem het concreet of met behulp van salarisschalen, anders kiest de kandidaat voor een ander.
Tip 7 Vertel wat jouw organisatie uniek maakt?
Een perfecte manier om jezelf te onderscheiden is om in je vacaturetekst kort iets over je organisatie te vertellen. Met name wat de organisatie onderscheid. Dit kan wederom kort en bondig door helder de USP’s te benoemen. Door dit in de vacaturetekst op te schrijven laat je kandidaten weten wat de organisatie zo leuk maakt. Om dit nog beter naar voren te laten komen kunnen er korte wervingsvideo’s worden gemaakt. Daarin wordt de sfeer van de organisatie nog beter zichtbaar. Ook kun je medewerkers aan het woord laten, die vertellen over hun ervaringen en uitleggen hoe een reguliere werkdag er voor hen uitziet.
Bij We Know People bieden we sinds kort de mogelijkheid om vacatures extra onder de aandacht te brengen door wervingsvideo’s te maken die wij vervolgens ook op onze eigen social media kanalen delen. Het is een extra middel in de zoektocht naar de juiste match.
Help je hulp nodig bij het schrijven van een vacaturetekst of wil je meer weten over het maken van een wervingsvideo? Neem dan contact met ons op. Onze Recruitment Consultants helpen je graag!
Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.