25 oktober 2023
Ga jij op gesprek bij een van onze Recruitment Consultants of bij jouw potentiële werkgever? Dan doe je er goed aan om je voor te bereiden op de meest voorkomende sollicitatievragen. Een open deur? Je zou het denken, maar wij zien nog te vaak in de praktijk dat professionals worden afgewezen op basis van de inhoud van het sollicitatiegesprek. Lees daarom deze 10 sollicitatievragen waar je altijd op voorbereid hoort te zijn en vergroot de kans op jouw droombaan.
Alvast een tip om mee te beginnen: onderstaande vragen zijn verdeeld in vragen over jou als professional en over jou als persoon. Wees je bewust van het verschil hiertussen. Het is namelijk van belang dat je qua werkervaring bij een bedrijf past maar ook dat jouw persoonlijkheid een match is met die van het team. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!
Deze openingsvraag geeft je de kans om jouw behaalde resultaten en werkervaring te belichten. Je kan hier laten weten welke punten voor jou de meeste waarde hebben. Zorg er dus voor dat je weet wat er op jouw cv staat! Het is al helemaal slim als je het cv zelf ook meeneemt. Zo kan je dit van tevoren nog even doorkijken en laat je zien dat je bent voorbereid.
Neem je cv mee naar het gesprek.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de projecten waar het bedrijf op dit moment mee bezig is. Zijn er nog interessante ontwikkelingen binnen de branche? Bekijk hiervoor de website van de werkgever. Bij sollicitatiegesprekken voor KLM wordt er vaak zelfs specifiek naar de website gevraagd. Een goede voorbereiding op dit gebied laat zien dat je betrokken bent.
Bekijk de website van het bedrijf waar je solliciteert.
Voor deze vraag kan je ingaan op de specifieke aspecten van de vacature die jou aanspreken. Je kan het daarnaast makkelijk omzetten naar wat juist jou geschikt maakt. Ga hier bijvoorbeeld in op relevante werkervaring.
Lees de vacaturetekst: gebruik de woorden die erin staan in jouw sollicitatiegesprek. Welke aspecten uit de vacature sluiten bij jou aan?
Je moet kunnen uitleggen waarom jij bij deze organisatie past en niet bij al die andere bedrijven in dezelfde sector. Je kan je onderscheiden door te laten merken dat juist dit bedrijf jou enthousiast maakt. Kijk bijvoorbeeld naar de missie en de visie van het bedrijf. Als jij de werkgever ervan kan overtuigen dat dit precies in jouw straatje valt dan is dat een enorm pluspunt.
Geef aan waarom jij achter de missie en visie van dit bedrijf staat.
Het is voor een bedrijf vaak erg interessant om te weten hoe jij werkt in teamverband. Hoe ga jij met jouw collega’s om? Welke taken pak je zelf op en welke besteed je uit? Wat zie jij als jouw verantwoordelijkheid en op welk punt voel jij jezelf niet meer verantwoordelijk? Het is daarom handig als je op de hoogte bent van de afdeling waar je terecht zou komen en met hoeveel mensen je daar samenwerkt. Dit kan je van te voren uitvragen bij een Recruitment Consultant. Mogelijk staat het ook op de website.
Bedenk van tevoren een concreet voorbeeld waaruit blijkt hoe jij samenwerkt met collega's.
We noemden het al eerder, de vragen over jou als persoon. Het kan gebeuren dat je cv perfect aansluit bij de vacature, maar dat jouw mindset niet overeenkomt met die van het bedrijf. Voor het voorkomen van een mismatch is jouw zelfkennis essentieel. Je kan je voorbereiden door alvast drie goede kwaliteiten van jezelf op te schrijven. Als je dit tijdens het gesprek ook nog eens kan toelichten dan laat je aan de werkgever zien dat jij echt weet wie je bent.
Tja, dit is misschien niet de leukste vraag. Maar, je kan het negatieve omzetten naar iets positiefs! Dit kan aan de hand van een kernkwadrant. Hierbij benoem je jouw valkuil, maar link je die aan een kernkwaliteit. Ben je bijvoorbeeld vrij onzichtbaar op de werkvloer? Dan komt dat misschien wel voort uit jouw bescheidenheid. Je ziet het dan ook als een leuke uitdaging om jezelf meer te gaan profileren. Daarnaast is te veel van het goede ook niet goed. Dit kan je schetsen door de andere kant van de eigenschap te benoemen. Jij bent tenminste niet arrogant! Zo kan je te werk gaan met al jouw valkuilen.
Schrijf ter voorbereiding van het sollicitatiegesprek jouw valkuilen op én de daarbij horende kwaliteiten.
Zijn er dingen waarin jij jezelf nog graag verder wil ontwikkelen of wil je jouw carrière een bepaalde kant op sturen? Het is altijd fijn om doelen te hebben waar je naar toe kan werken. Je kan dit natuurlijk ook koppelen aan de vacature. Is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om door te groeien binnen de baan? Laat dan vooral weten dat je deze kans met beide handen wil gaan grijpen.
In het tijdperk van een leven lang leren is het goed om aan te kunnen geven wat jij ziet als jouw ontwikkelingspad.
Jouw antwoord hierop kan alle kanten op gaan en de vraag is daarom echte ‘’personality test’’. Ben jij trots op jouw werkervaring of juist trots op je familie of vrienden? Ben je trots op jezelf? Zolang je het antwoord voldoende weet te onderbouwen en overtuigend overkomt heb je de vraag al beantwoord. Wees dus niet bang om eerlijk te zijn (lees hier hoe Online Marketeer Manon eerlijk was in haar sollicitatiegesprek. Én wat het haar opleverde).
Ben je trots op een resultaat op werk? Zoek van te voren de data op die jouw voorbeeld ondersteunt. Bijvoorbeeld: ik heb het aantal LinkedIn volgers met 423% laten groeien in twee jaar tijd. Daar ben ik trots op.
Ook dit is zo’n persoonlijke vraag die je op meerdere manieren kan beantwoorden. Belangrijk is dus weer dat je eerlijk en enthousiast overkomt. Zo breng je die energie meteen over naar jouw gesprekspartner(s). Het is natuurlijk wel handig als je de mogelijk toekomstige job hierin verwerkt. Welk aspect van het werk krijg jij nou echt energie van?
En dan nog een bonusvraag...
Omdat wij geen genoeg kunnen krijgen van leuke voorbeelden uit de praktijk hebben we nog een bonusvraag toegevoegd. Een van onze Recruitment Consultants heeft namelijk ooit antwoord moeten geven op:
Een bijzondere vraag maar het kan dus gebeuren. Gelukkig heeft Paul een blog geschreven over de LinkedIn dierentuin, ter inspiratie. Je kan er maar vast op voorbereid zijn!
Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.