Wat moet je er in je cv als Data Professional staan? | We Know People

7 augustus 2023

Het data vakgebied verandert in snel tempo. Er worden daarom steeds meer eisen gesteld aan Data Professionals. Niet alleen wordt er gekeken naar het exacte, ook het sociale is heel belangrijk. Om die baan te krijgen die jij graag wil, is het daarom van groot belang dat je beide aspecten in jouw cv naar voren laat komen. In dit blog hebben we de belangrijkste cv-tips voor Data Professionals op een rij gezet. Liever wat meer algemene cv-tips? Lees dan het blog met 10 cv tips om succesvol te solliciteren.
 

Cv-tip 1: Licht je opleiding toe

Waar je in andere sectoren ziet dat het opleidingsstuk vaak ondergeschikt of niet relevant is, is dat bij data juist heel belangrijk! Onze Recruitment Consultants raden daarom aan om jouw opleidingen bovenaan je cv te zetten.

Licht je opleiding ook verder toe. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Leg uit waar jouw thesis over ging en wat de conclusies waren (zeker als je een starter of young professional bent!) 
  • Benoem een aantal vakken die je hebt gevolgd en die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert 
  • Schrijf een korte tekst over de inhoud van jouw studie: wat je hier hebt geleerd en hoe dit in jouw carrière toepasbaar is. Bedenk dat een HR Manager of Recruiter vaak niet weet wat een studie Nanobiologie inhoudt. 
     

Cv-tip 2: Zet alle tools bij elkaar

Iemand wil in één oogopslag in jouw cv kunnen zien wat je kan. Zet daarom alle tools waar je kennis van hebt bij elkaar. Zo bijvoorbeeld: 

TOOLS 

  • Tableau 
  • Hadoop 
  • Oracle 
  • Azure 
  • SQL


Cv-tip 3: Laat zien wat je kan (in cijfers)

De persoon die jouw cv leest, wil een goede inschatting kunnen maken van jouw expertise. Vaak zien wij op cv’s: ‘ik maakte reports’ of ‘ik werkte met display advertising’, maar wat heb je echt neergezet? Stuurde je een maandelijkse mail met een Excel sheet of heb je een real time draaitabel gemaakt? Ligt dat toe – in bullet points – onder jouw werkervaring. Cijfers noemen is natuurlijk ook heel sterk: je bent niet voor niets een Data Professional.
 

Cv-tip 4: Gebruik een foto

Data Professionals gebruiken bijna nooit een foto op hun cv. En dat terwijl een foto overtuigingskracht hebben. Bedrijven zijn namelijk op zoek naar iemand die past in het team qua werkervaring én persoonlijkheid. Een goede foto straalt uit wie je bent.

Met een foto op jouw cv zal je ook opvallen tussen de stapel sollicitanten. Na een sollicitatiegesprek kunnen mensen jouw cv ook beter terugvinden en zullen ze je sneller herinneren.

Ben je toch niet helemaal comfortabel met een profielfoto op jouw cv? Misschien kan je dan een foto gebruiken van een succesvolle gebeurtenis: een geslaagd evenement of die keer dat je een award hebt gewonnen. Dat zijn spontane foto’s die tegelijkertijd relevant zijn voor een opdrachtgever.
 

Cv-tip 5: Schrijf over jouw persoonlijkheid

Wat professionals vaak vergeten is een stukje tekst over hun persoonlijkheid. We doelen hiermee niet op hobby’s, maar op sociale skills en overige competenties. Wat je steeds meer merkt in het bedrijfsleven is dat analisten een dubbelrol hebben: je maakt de analyses maar moet ook de business kunnen overtuigen van jouw ideeën. Een sociale skill als overtuigingskracht moet je dan dus zeker in het cv naar voren laten komen!

Dat kan op verschillende manier. Een duidelijke en simpele manier is door middel van bullet points. Een voorbeeld: 

  • Praktische en oplossingsgerichte houding 
  • Enthousiast en energiek 
  • Besluitvaardig 
  • Interculturele communicatie skills 


Cv-tip 6: Hoe is jouw passie voor data begonnen? En waar liggen je ambities?

Een perfecte manier om indirect iets te vertellen over jouw persoonlijkheid is door één of twee zinnen aan je cv toe te voegen waarin je uitlegt hoe jouw passie voor data is ontstaan. Wat heeft jou getriggerd om je te specialiseren op datagebied? Dit geeft veel inzicht in jou als persoon en is interessant voor een opdrachtgever of Recruiter. 

Daarnaast is het goed om meteen duidelijk te zijn over je ambities met betrekking tot een toekomstige baan. In wat voor omgeving wil je werken? Wat zoek je in een werkgever? Heb je specifieke wensen voor jouw volgende carrièrestap? Benoem dat in een kort stukje (één à twee zinnen is al genoeg). 

Een goed voorbeeld: ‘’Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging waar ik mijn ruime ervaring als Data Analist kan overdragen aan een team. Een functie waarin ik een team kan coachen, maar daarbij ook zelf nog bezig ben met data-analyse. Het liefst in de financiële of energiesector en bij een organisatie waar ze werken via de scrum methode.’’

TIP: lees het blog met cv-tips voor Marketing en Communicatie Professionals voor meer tips over het schrijven over persoonlijkheid.
 

Laatste tips

Tot slot: het cv van een Data Professional mag gerust twee kantjes zijn (maar niet langer). Gebruik bijvoorbeeld ons gratis data cv-template!
Wil je hulp met jouw cv, personal branding of het oriënteren op een baan die bij jou past? Neem dan contact met ons op.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.