20 juni 2023
Bij de zoektocht naar een nieuwe baan is het belangrijk om goed rekening te houden met jouw werkervaring, ambities en persoonlijkheid. Wanneer je een interessante vacature hebt gevonden zijn dingen als de sfeer van een bedrijf en de precieze invulling van de functie vaak nog onduidelijk. Daarom is het slim om vragen te stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek. In dit blog vind je inspiratie voor vragen die je kan stellen aan jouw potentiële werkgever.
Er zijn een aantal dingen waar je vragen over kan stellen. Wil jij graag weten op wat voor positie jij terecht komt dan is het slim om te vragen naar de specifieke werkwijze van het bedrijf. Word jij aangestuurd door een leidinggevende? Hoe gaat deze persoon te werk? Is er ruimte voor eigen initiatief of werk je volgens een strak schema? Door deze dingen van tevoren al duidelijk te hebben voorkom je dat je hier later in de baan tegenaan gaat lopen.
''Is er ruimte voor eigen initiatief of werk je volgens een strak schema?''
De sfeer van het bedrijf is enorm van belang voor het werkgeluk van veel professionals. Als dit voor jou belangrijk is, kan je hier veel vragen over stellen. In wat voor team kom ik terecht en met hoeveel mensen? Wat is de gemiddelde leeftijd? Werken de mensen al lang voor dit bedrijf of zijn er meer nieuwelingen? Hecht jij veel waarde aan de collegiale sfeer dan is het slim om hier naar te vragen. Je wilt natuurlijk niet terecht komen op een kantoor met een werkcultuur die niet aansluit bij de jouwe.
''Wat is de gemiddelde leeftijd in het team?''
Als jij niet alleen van baan maar ook van branche gaat wisselen dan kan het handig zijn om alvast wat research te doen. Het komt helaas ook voor dat sollicitanten worden afgewezen omdat ze niet genoeg interesse in de branche toonden. Wij realiseren ons dat je niet alles kan vinden op het internet maar dit geeft jou dus juist de kans om hier vragen over te stellen. Jij komt op deze manier te weten hoe de branche daadwerkelijk in elkaar zit en je toont de werkgever ook dat het je echt interesseert. Het is een win-win situatie!
De vacaturetekst reikt natuurlijk maar tot een bepaalde hoogte. Wat jouw precieze job gaat zijn, moet helder worden gedurende het sollicitatiegesprek. Vraag bijvoorbeeld naar hoe een werkdag eruit ziet en dan het liefst zo gedetailleerd mogelijk. Juist die kleine dingen kunnen een baan leuk maken (of minder leuk natuurlijk). Make sure dat je dit weet voordat je aan je eerste dag begint!
''Hoe ziet een werkdag eruit in deze functie?''
Het kan voor jou ook van belang zijn hoe het bedrijf het heeft gedaan de afgelopen tijd. Zitten ze in een groeifase of juist niet?. Jij krijgt hier namelijk sowieso mee te maken op het moment dat jij daar aan het werk gaat. De truc is om deze vraag op een indirecte manier te stellen. Gaat het bijvoorbeeld over de doelstellingen dan kan je vragen naar wat daartoe heeft geleid. Wat voor ontwikkelingen zijn er en waar lopen ze op dit moment tegenaan. Op deze manier krijg je toch een beeld van hoe het bedrijf het doet op het moment. Het vragen naar een projectbudget is ook een goede indicatie van wat het bedrijf te bieden heeft.
''Welke dingen loopt de organisatie op dit moment tegenaan?''
Elk bedrijf heeft een bepaalde missie. Zo willen wij bij We Know People mensen op een duurzame manier verbinden. We geloven dat mensen het verschil kunnen maken als ze op de juiste plek zitten. En dat dit leidt tot een groter werkgeluk.
Kortom, niet alleen de “what” maar ook de “why” is belangrijk. De missie, de visie en de aanpak daarvan zijn voor professionals steeds meer van belang, in het bijzonder voor millennials. Uitdaging in een baan wordt steeds belangrijker terwijl er minder waarde gehecht wordt aan de hoogte van het salaris. Als dit ook voor jou geldt dan kan dit een leuke insteek zijn voor een vraag.
''Hoe worden de missie en visie nagestreefd?''
Dus...
Bepaal dus voor het gesprek wat voor jou belangrijk is. Zijn er onduidelijkheden in de vacaturetekst? Vraag ernaar. Geef ook aan wat je wil en waar je naar op zoek bent, bijvoorbeeld als je het belangrijk vindt om te kunnen doorgroeien binnen een bedrijf.
Wees je daarbij wel van bewust van de setting waarin je jezelf begeeft. De werkgever kan de instelling van een klassiek sollicitatiegesprek hebben, terwijl jij het gesprek misschien ziet als een eerste oriëntatie. Het komt er dus op neer dat je zeker met een open mind het gesprek binnen kan lopen, maar het blijft wel belangrijk om je ook voor te bereiden op de ''standaard'' sollicitatievragen.
Wil je hulp met jouw cv, personal branding of het oriënteren op een baan die bij jou past? Tijdens September Sollicitatiemaand zorgen wij ervoor dat je in één maand helemaal ready bent om te solliciteren.
Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.