10 handige tips om snel aan je wervingsbehoeften te voldoen | We Know People

10 handige tips voor ondernemers om snel aan je wervingsbehoeften te voldoen

15 augustus 2024

Wanneer je als ondernemer echt snel je team moet versterken of uitbreiden,  kan dit best overweldigend zijn. Met de juiste aanpak kun je vaak wel nieuwe medewerkers vinden. Hier zijn tien bruikbare tips om je op weg te helpen.

1. Versterk je Employer Branding
Een aantrekkelijke werkgever trekt makkelijker potentiële kandidaten aan. Zorg  dat je website en social media een goede indruk geven van de waarden en cultuur van je bedrijf. Deel regelmatig succesverhalen van je medewerkers en hoe zij bijdragen aan je bedrijf. Dit geeft een authentiek beeld van wie jullie zijn en waarom het de moeite waard is om bij jouw bedrijf te werken.

2. Schrijf een aantrekkelijke vacaturetekst
Een goed geschreven vacaturetekst kan het verschil maken in het aantrekken van de juiste kandidaten. Gebruik heldere en begrijpelijke taal. Beschrijf niet alleen de functie en verantwoordelijkheden, maar ook wat de kandidaat kan verwachten qua werkomgeving en groeimogelijkheden. Wees specifiek over wat je zoekt, maar houd de toon positief en uitnodigend.

3. Schakel een externe recruiter in
Een externe recruiter kan je veel tijd en moeite besparen, vooral in tijden van acute wervingsbehoefte. Zij beschikken over de expertise en het netwerk om snel geschikte kandidaten te vinden. Dit is handig als je meteen iemand nodig hebt en geen tijd hebt voor het lezen en beantwoorden van sollicitaties en een lang selectieproces. Bovendien kunnen zij je ook adviseren over de huidige arbeidsmarkt en salaristrends.

4. Gebruik betaalde SEA-campagnes
Een betaalde zoekmachineadvertentie (SEA) kan zorgen voor meer zichtbaarheid van je vacature. Hiermee bereik je potentiële kandidaten die actief op zoek zijn naar vacatures in jouw sector. Je kunt gericht adverteren op specifieke zoekwoorden die relevant zijn voor de functie, zodat je de juiste doelgroep bereikt. Bij We Know People hebben we een eigen marketingteam dat voor vacatures betaalde campagnes opzet om meer sollicitaties mee te krijgen.

5. Maak een aandacht-trekkende wervingsvideo
Video’s vallen op, helemaal op social media (Instagram, TikTok) en trekken de aandacht van kandidaten. Maak een korte, professionele video waarin je je bedrijf en de vacature presenteert. Laat collega's aan het woord en geef een kijkje achter de schermen. Deel deze video op social media, je eigen website en vacaturesites om de aandacht van potentiële kandidaten te trekken. Dat doen we bij We Know People ook, met een eigen videoproductie specialist.

6. Promoot op social media
Social media is een waardevol platform voor werving. Plaats je vacature op LinkedIn, Facebook, Instagram of TikTok en zorg ervoor dat je het ook in relevante online groepen en fora deelt. Vraag je huidige medewerkers om de vacature via hun social media of  Whatsapp te delen. Dit vergroot je zichtbaarheid en kan leiden tot meer waardevolle via-via aanbevelingen.

7. Organiseer een online wervingsdag
Een online wervingsdag kan je directe interactie met potentiële kandidaten geven. Plan korte online gesprekken waarin je kandidaten leert kennen en vragen beantwoordt over de functie en je bedrijf. Dit kan je helpen om snel een eerste indruk te krijgen en de meest geschikte kandidaten te selecteren voor een volgend gesprek waarin je meer de diepte in kan gaan. 

8. Vraag je netwerk om verwijzingen
Je huidige netwerk kan een belangrijke bron zijn bij het invullen van een openstaande vacature. Vraag naast je medewerkers en  vrienden ook zakelijke contacten om geschikte kandidaten door te verwijzen. Dit versnelt het proces en vaak komen de beste kandidaten via aanbevelingen, omdat zij al een zekere mate van validatie hebben.

9. Optimaliseer je carrièrepagina
Zorg ervoor dat je carrièrepagina up-to-date en aantrekkelijk is. Het moet makkelijk te navigeren zijn , kort en bondig je als werkgever pitchen maar ook  alle informatie bevatten over openstaande vacatures en hoe je kunt solliciteren. Voeg getuigenissen van medewerkers toe en gebruik foto's en video's om de bedrijf te laten zien. Dit helpt kandidaten om een goed beeld te krijgen van wat zij kunnen verwachten.

10. Wees snel en efficiënt in communicatie
In een competitieve arbeidsmarkt is snelle en duidelijke communicatie van het allergrootste belang. Reageer snel op sollicitaties en hou kandidaten op de hoogte van het proces. Dit geeft een goede, betrouwbare indruk. Maak gebruik van automations en bevestigingsmails en zorg ervoor dat alle communicatie professioneel en vriendelijk is.

Conclusie
Door deze tien tips toe te passen, kun je als ondernemer snel en effectief inspelen op acute wervingsbehoeften. We geloven dat een persoonlijke benadering en heldere communicatie allesbepalend zijn in een geslaagd recruitmentproces. Bij We Know People staan we klaar om je te helpen de juiste professionals te vinden. Samen bouwen we aan een sterke toekomst.

Heb je hulp nodig bij je wervingsproces? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen groeien.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.